Met eenjarige klimmers de hoogte in

Klimplanten zijn goed in elke tuin en op elk balkon. Ga je met groen de hoogte in, dan creëer je snel afwisseling.

Door de kleurrijke bloemen en snelle groei, zijn eenjarige klimmers aantrekkelijke sfeermakers op het balkon en terras. Zeker in pas aangelegde tuinen en op saaie balkons, kan je met een verticaal groen eenvoudig en direct sfeer creëren.

Eenjarige klimmers zaaien en verzorgen
Eenjarige klimplanten kan je zelf zaaien of kopen. Het zaaien van eenjarige klimplanten is makkelijk en kan goed tot begin juni. Hou de grond goed vochtig en als de plant gaat groeien, is een keer per 2 weken bemesten aan te raden. Denk bij eenjarige klimmers ook aan de ondersteuning van de planten. Bind ze vast met touw of draad. Of leid de plant langs een rek.

Suzanne met de mooie ogen
Eenjarige klimmers met bloemen zijn bijvoorbeeld Suzanne met de mooie ogen en Oostindische Kers. Minder bekend is de Kanarische kers: net zo’n makkelijke plant, maar met iets andere bladvorm en schitterende gekuifde gele bloemetjes. Andere eenjarige klimplanten met bloemen zijn de Geurerwt (lathyrus) en Klokwinde (Cobaea).

Eetbare eenjarige klimmers
Het is ook leuk om eetbare eenjarige klimplanten te planten of te zaaien. Hop (Humulus) groeit snel en geeft bloemen waar je thee van kunt maken. De bloemen van Oostindische Kers zijn lekker in een salade.

Passiebloem heeft prachtige bloemen én lekkere vruchten. Vraag het tuincentrum naar vruchtdragende soorten (zoals Passifloris edulis) en naar een zelfbevruchtende plant, of koop meerdere planten die elkaar bevruchten. Bij zachte winters heb je kans dat deze plant opnieuw groeit het jaar erop.

Komkommer of augurk is een verrassend leuke klimplant voor op je balkon of om een pergola karakter te geven. Kies een soort met minikomkommers en oogst de vruchten als ze klein zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *